Buro NNM - No Nonsense Marketing
  • Home
  • Aanbod
  • Tips & tricks
  • Over mij
  • Contact

Blijf je concurrenten voor!

18/9/2019

0 Reacties

 
Foto
gratis download
De afgelopen jaren is het aantal zelfstandig ondernemers voortdurend gestegen. In 2018 waren er bijna 1,1 miljoen.
 
De kans is groot dat er ook steeds meer ondernemers zijn bijgekomen die nagenoeg hetzelfde doen als jij. Op zich niet erg, want dat houd je scherp.
 
Maar hoe zorg je er dan voor dat je klanten voor jou blijven kiezen? Door iets anders te bieden dan je concurrenten. 

​Lees verder om te ontdekken hoe.
Je kunt je aanbod eens goed onder de loep nemen en je dienst upgraden. Meer informatie daarover vind je in het gratis e-book ‘Upgrade je dienst’.
 
Een andere manier om je te onderscheiden is door je product (lees dienst) anders aan te bieden.
 
Om je daarmee te helpen vind je hieronder drie manieren waarop productiebedrijven hun producten indelen en aanbieden. Soms is het slim eens naar andere branches te kijken.
 
Deze methoden kun je ook in de zakelijke dienstverlening toepassen en ter inspiratie is er bij elke manier een voorbeeld toegevoegd.
 
Kijk eens welke jou het meest aanspreekt en probeer het gewoon uit. Je hebt immers al een hoop ervaring en weet waarschijnlijk precies waar jouw klanten behoefte aan hebben.
 
Zo blijf je én de concurrentie voor én je hebt er tevreden klanten bij!


Soorten producten

1. Catalogusproducten
 
Dit zijn producten die alleen in een vast aantal uitvoeringen worden geproduceerd en aangeboden. Al voordat er een bestelling is. Ze liggen dus al klaar in het magazijn.
 
Voor productiebedrijven is dit heel handig, want ze zijn met dit soort producten niet afhankelijk van individuele wensen van klanten. Een geval van ‘take it or leave it’.
 
Deze producten worden telkens op dezelfde manier in dezelfde uitvoering gemaakt en dat bespaart een hoop kosten.
 
Bij dit soort producten ligt de nadruk heel erg op een strakke distributie en goede marketing. Je hebt immers al iets gemaakt en dat moet zo snel mogelijk naar zoveel mogelijk klanten.
 
Tot zover de theorie. Hoe kun je dit toepassen in de zakelijke dienstverlening?
 
Deze manier werkt heel goed voor online diensten zoals e-books, online cursussen, workshops e.d. je maakt één keer een e-book of cursus en daarna ligt het als het ware op de plank te wachten op klanten.
 
Een standaard product maken voor een grote groep kun je pas succesvol doen wanneer je precies weet wat jouw klanten willen. Jouw jarenlange kennis en ervaring komt hier dus goed van pas.
 
Bijkomend voordeel: wanneer je aan het maximum komt van het aantal uren dat je kunt inzetten voor je klanten, is dit een goede manier om tóch verder te groeien.
 
 2. Bouwsteenproducten
 
Bouwsteenproducten worden ook wel modulaire producten genoemd. Ze zijn opgebouwd uit een basisproduct dat op een groot aantal manieren aan te passen is. Bijvoorbeeld met hulpstukken en accessoires.
 
Het voordeel hiervan is dat je als productiebedrijf nog steeds een relatief makkelijk en dus goedkoop productproces hebt. Je hebt wel varianten, maar die zijn modulair opgebouwd en de losse onderdelen zijn standaard.
 
De klant heeft ten opzichte van catalogusproducten meer keuze en kan als het ware zijn product zelf samenstellen.
 
Hoe kun je dit principe toepassen in de zakelijke dienstverlening?
 
Stel je bouwt websites. Je basisproduct is het opleveren van een werkende, maar simpele website. Als losse modules kun je dan bijvoorbeeld extra applicaties aanbieden, zoals een afsprakenmodule of een koppeling met een social media account, zodat die posts ook op de website te volgen zijn.
 
Je kunt het een beetje vergelijken met een auto waarbij je allerlei extra’s kunt bestellen als je dat wilt, maar het hoeft niet. Afhankelijk van de klantwens kan hij voor het instapmodel kiezen of de full optional versie.
 
Op deze manier kun je een groter gedeelte van de markt bedienen en daarmee je concurrentievoordeel vergroten.
 
3. Maatwerkproducten
 

Soms kiezen productiebedrijven ervoor om producten speciaal voor één klant of een kleine groep afnemers te maken.
 
De al aanwezige know-how over het ontwerp, de engineering en de productie vormt dan de basis voor het aangeboden product.
 
Vaak gaat het hier om complexe producten of projecten. Het feitelijke product is eigenlijk de
know-how die bij een bedrijf aanwezig is. Het daadwerkelijke opgeleverde product of project is slechts een uitvloeisel daarvan.
 
Deze manier geeft je als bedrijf een erg sterke concurrentiepositie. De opgedane kennis en ervaring zijn moeilijk te kopiëren. Zeker niet voor een nieuwkomer.
 
Het nadeel is dat het productieproces erg kostbaar is omdat steeds een min of meer nieuw product bedacht en gemaakt moet worden. Dit loont zich dan ook alleen voor producten of projecten waar de klant bereidt is een hoge prijs te betalen.
 
In de zakelijke dienstverlening lijkt het of we altijd maatwerk bieden, maar als we heel goed kijken is het toch meestal een variatie op een bekend thema. Oftewel, je hebt een standaard aanpak, maar de invulling kan per klant verschillen. Semi-maatwerk dus.
 
Bij écht maatwerk kun je denken aan trainingen die specifiek voor een bedrijf en haar werknemers worden samengesteld. Gekeken naar de individuele behoeften van elke werknemer.

0 Reacties

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Archief

    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018

    Categorieën

    Alles
    1 Jouw Verhaal
    2 Je Ideale Klant
    3 Vertellen
    Aanbod
    Prijs
    Prijsstrategie
    Product
    Productontwikkeling
    Verkopen
    Website

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Aanbod
  • Tips & tricks
  • Over mij
  • Contact